Jedna mala zemlja

Postoji jedna mala zemlja, Bosna i Hercegovina. Kroz nju je projahalo mnogo naroda i vijekova i čini se svaki je ostavio ono najgore od sebe.

Zašto nisam voljela istoriju, odnosno veliki dio nje?

Prvo što sam slušajući između redova naučila, sjedeći u onim trošnim stolicama nezainteresovano naslonjena rukama na sto, je to da onaj što reče da je istorija učiteljica života – proda svima jednu veliku laž.

Istorija je jedna prašnjava vreća kostiju cijelog svijeta.

Sve najgore ljudsko čuva istorija, u koricama, u zabačenim uglovima starih skladišta muzeja. Koliko je toga od nas sakriveno, koliko je istinitih stvari zapravo zakopano negdje i ćuti. Nikad ih nećemo saznati jer mrtva usta ne govore.

Bosno moja, Hercegovino, da sam super junakinja, spasila bih te od prošlosti, al’ ne mogu jer nažalost – nisam. Bolujemo istu patnju istu bol, suosjećam s tobom. Obje smo mali nezaštićeni i nemoćni ptići na nebu velikih grabljivica.

Optimistično čuvam negdje u mom malom srcu nadu, da će ovdje biti bolje jednog dana, jer želim to, a strah me da te pitam da mi obećaš. Da ćemo skupa ti i ja živjeti sadašnjost i radovati se budućnosti kakvu zaslužujemo zbog golgota koje si prošla.

Narodi tvoji jesu isti, vjere tvoje jesu iste i niko mi ne može reći da nije tako. Svi smo od reda licemjeri, vjere licemjerstvo. Oprosti nam jer te ne znamo čuvati i ne znamo voljeti.

Izdaće te oni koji se u tebe najviše kunu.

Boli i to što više nisi dama; nemaš manira, kulture i umjetnosti u svom repertoaru. Pretvoriše te u kurvu, pred našim očima, dok smo bili zavedeni mržnjom, a što se mrzimo decenijama nam objašnjavaju ovi sa drugih strana i meridijana.

Ne znaju svi oni kako je biti rođen na tlu stvaranja svijeta i civilizacija, ne znaju šta znači imati korijen, početak i nastajanje.

Ne znaju… šta je biti dio prašnjave vreće kostiju cijeloga svijeta.

Ne znaju kako je to biti proglašen krivim, a ne biti kriv.

– See more at: http://www.mreza-mira.net/22653-postoji-jedna-mala-zemlja/#sthash.NnBiM2Zb.dpuf

Advertisements

7 komentara na “Jedna mala zemlja

  1. Sema

    Ima nas dosta istomišljenika Slavo ali je problem što su oni ,kako ti lijepo napisa , ” koji se u tebe najviše kunu” previše glasni u branjenju samo svog pa se mi “normalni” slabo ćujemo. Samo nastavi sa takvim razmišljanjem i naravno pusti olovku da te prati. Sve pohvale za tvoje radove. Veliki pozdrav… Sorry što prvi komentar ne potpisah.

    1. Da, a nažalost otkrih neki dan nešto što me šokiralo, al’ o tome ću pisati narednih dana 🙂 hvala puno Sema još jednom, a olovka je moj dobar drugar tako da ćemo se družit i ubuduće svakako 😉

  2. Divno rečeno. Ja sam iz Srbije, tu živim oduvek, u relativno heterogenoj sredini (Šumadija) – ali, volim i ponosim se čitavom (bivšom) Jugoslavijom, boli me što se sve desilo tako, što smo večito povodljivi, žrtve sopstvenog slepila. Bosna je najbolji primer ukrštanja Istoka i Zapada, sa toliko šarenila, slojeva istorije, a pretvorena u šta? Udarnu vest za zapadnjačka glasila, iste one koji su i podsticali rat i eskalaciju sukoba, koji i sada podstiču da Balkan umesto raskrsnice i spoja bogate tradicije i prepleta kultura, bude večito “bure baruta” i “tamni vilajet”.

    1. hvala.. ex yu zemlje nekako sve pate od iste bolesti i kako vrijeme ide mislim da izljecenja nema. Ima nas koji smo imuni, ali smo nazalost manjina.

Vaše mišljenje o...

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s